Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021


Ευχαριστώ την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ για τη φιλοξενία του βιβλίου μου, τον διευθυντή Πάνο Αμιρά που στέκεται αρωγός απέναντι στους Έλληνες συγγραφείς και φυσικά τη δημοσιογράφο Δέσποινα Σαββοπούλου για την κριτική της.




Παράτα Με
Μυθιστόρημα
Εκδόσεις Υδροπλάνο
ΕΛΕΥΤΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Για το βιβλίο γράφει η Δέσποινα Σαββοπούλου
Η τραγωδία της ενδοοικογενειακής βίας
ΜΕ ΜΙΑ ΗΧΗΡΗ προστακτική, που την έκανε τίτλο στο νέο του βιβλίο, θέλησε ο συγγραφέας Δημήτρης Βαρβαρήγος να καλέσει τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης να αποτινάξουν το δράμα που ζουν. Το μυθιστόρημα με τίτλο «Παράτα Με» φέρνει στο προσκήνιο την τραγωδία της 13χρονης Δανάης, που ζει την ενδοοικογενειακή βία, πέφτει θύμα του ίδιου του πατέρα της, ενώ η μητέρα της από την άλλη αποσιωπά το γεγονός.
Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος επιλέγει λόγο αιχμηρό, που ταρακουνάει τον αναγνώστη, διατυπώσεις σκληρές, που στόχο έχουν να προκαλέσουν, αλλά και να ταρακουνήσουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων, όταν η σεξουαλική διαστροφή του ισχυρότερου γίνεται απόλυτος νόμος.
Οι εύστοχες νύξεις ψυχρού χιούμορ τονίζουν ακόμα περισσότερο τη παρανοϊκή διάσταση του θέματος που λαμβάνει φέτος ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Δεν έχει σημασία αν η ιστορία είναι αληθινή ή αν πρόκειται για μυθοπλασία. Σημασία έχει ότι ο συγγραφέας καταφέρνει να ακονίσει τις ευαισθησίες μας, να μιλήσει στην ψυχή και να μας ξεσηκώσει κατά της αδικίας.
Αν και οι ήρωες και οι ηρωίδες του δεν είναι υπαρκτοί όπως λέει ο ίδιος, ωστόσο η ιστορία του επιβεβαιώνεται συνέχεια από τη σύγχρονη επικαιρότητα. Σε μια χρονιά που ο κατάλογος των γυναικών-θυμάτων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, το επίκαιρο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βαρβαρήγου λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.


Το βιβλίο αυτό είναι ένα ψυχολογικό δράμα, με ψήγματα ειρωνικού χιούμορ δοσμένο με ρεαλιστική γραφή που αγγίζει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.
Ο συγγραφέας συμβάλλει ανοίγοντας πλατύτερα το θέμα, ώστε όλοι μαζί να θέσουμε το δικό μας λιθαράκι στο να ξεπεραστεί αυτό το όνειδος για την κοινωνία. Το «Παράτα Με» μετά την ανάγνωση της ιστορίας ηχεί περισσότερο δυνατό, πειστικό και αποτελεσματικό. Αρκεί να το πούμε και να το πράξουμε.
Δέσποινα Σαββοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου