Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Το βίωμα μιας ζωής


Οι συναντήσεις με αληθινούς πνευματικούς ανθρώπους που υπηρέτησαν με απαράμιλλη αγάπη, σθένος και αφοσίωση σε όλο το βίο τους, τα ελληνικά γράμματα, είναι ένα πολύτιμο δώρο που σου χαρίζεται κι αισθάνεσαι τυχερός γι’ αυτό τον πλούσιο από κάθε άποψη χρόνο που βρέθηκες κοντά τους. 


Κι ετούτο το βίωμα, προσήλωση και προσφορά στην ελληνική γραμματεία αποδεικνύεται από το σπουδαίο συνολικό έργο δύο διακεκριμένων προσωπικοτήτων. 


Την ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, για τη τιμητική συμμετοχή τους στο βιβλίο Intelligentsia 3, εκδόσεις Εν τύποις.Ο Βίλχελμ Ντίλταϋ λέει ξεκάθαρα: «Ποίηση είναι το βίωμα που υψώνεται ως τη σημαντικότητά του αποκαλύπτοντας μια χαρακτηριστική άποψη της ζωής».


Τίτος Πατρίκιος


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο το 1946. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατόπιν Κοινωνιολογία και φιλοσοφία στην École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι και στη Σορβόννη (1959-1964). Στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και στον Άϊ Στράτη(1952-1953). Από το 1954-59 έζησε στην Αθηνα σαν αδειούχος εξοριστος. Εκτός από την περίοδο σπουδών 1959-64 στο Παρίσι, έζησε πάλι εκεί και κατά διαστήματα στη Ρώμη απ το 1967 έως το 1975. Έχει εργαστεί σαν δικηγόρος, κοινωνιολόγος και μεταφραστής. Στα γράμματα η ουσιαστική παρουσία του αρχίζει με την έκδοση συλλογής ποιημάτων «Χωματόδρομος» το 1954. Την ίδια εκείνη χρονιά κυκλοφόρησε και το περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης που ήταν απ’ τους βασικούς συνιδρυτές και συνεργάτες. Από τότε εχουν εκδοθεί πολλές ποιητικές συλλογές του, πεζά κείμενα, δοκίμια, μελέτες για θέματα λογοτεχνίας και κοινωνιολογίας, αρθρα καθώς και μεταφράσεις. Το 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.


Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ


Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε στην Αθήνα, στη Νότια Γαλλία και Ελβετία (Πανεπιστήμιο Γενεύης). Είναι διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά) Πρωτοδημοσίευσε στην «Καινούργια εποχή» το 1956. Άρθρα και δοκίμια για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης έχει δημοσιεύσει σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει περίπου 20 ποιητικές συλλογές. Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). To 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Ελλάδα. Έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y. State, Princeston, Columbia κ.α.). Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών). Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και ποιήματά της βρίσκονται σε πολλές ανθολογίες σε όλον τον κόσμο. Οι ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Αγγελάκη- Ρουκ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου